ESTIGMA i DISCRIMINACIÓ: Treballem els valors a les escoles d’ Educació Primària de Sabadell

Perquè a l’ àmbit educatiu?

L’educatiu és un dels àmbit més importants en la construcció de tota societat, tant present com futura. Com a tal, és essencial la sensibilització i el treball amb els joves per tal d’incloure a la seva experiència educativa una visió de la salut mental lliure d’estigmes.

A més, hi ha certes dades que reflecteixen que la realitat a l’entorn educatiu, avui en dia, deixa molt espai a l’estigma per raons de salut mental, i això fa palesa una necessitat de millora:

-El 70% de trastorns comencen en l’adolescència, abans dels 18 anys.

-Existeix estigma i prejudicis en l’àmbit escolar, tant per part dels companys com del professorat. Per exemple, el 18,9% de les persones amb trastorn mental han estat discriminades per part d’algun professor, i el 29,5%, pels companys, segons l’estudi Estigma i la Discriminació en salut mental a Catalunya 2016.

-La por a ser discriminades fa que el 51,3% d’aquestes persones decideixin ocultar-ho al professorat i el 53%, als companys i companyes. Això pot comportar la voluntat de retraïment social o abandonament del centre.

La finalitat de l’activitat és la de promoure l´ educació en  uns valors  que guiïn les futures generacions cap a la cultura del respecte, la igualtat, la solidaritat i la no discriminació.

Perquè els contes?

Davant de la  necessitat d’ educar en valors des dels primers anys de vida escolar  dels nens, els contes se’ns apareixen com un recurs molt poderós, donat el gran poder de transformació que tenen,  per la seva capacitat d’ educar emocionalment, promoure canvis de conductes i donar habilitats personals.

Comencem el primer trimestre treballant l’ autoestima, la tolerància i la cooperació.

Al tercer trimestre treballarem el respecte, l’ amistat, l’ autosuperació, l’ empatia, la confiança, la constància, la paciència i la sinceritat.

Són valors  fonamentals per construir una cultura  on les diferencies no siguin vistes com quelcom negatiu, sinó com una excel·lent oportunitat pel canvi, on el respecte, la tolerància, la solidaritat i l’ empatia siguin els eixos vertebradors i transformadors de la societat actual.