Fem Cine

                                                  

Fem cine 2   

Amb aquest projecte, ens vem plantejar utilitzar el cinema com a mitjà de comunicació i desestigmatització de les persones amb malaltia mental.

Es tractava de fer un curtmetratge de forma professional des del començament fins al final. És a dir, des de fer el guió, amb la col·laboració de la periodista Anna Mª Cabeza, fins l’edició de la pel·lícula i la gravació de DVD’s. La direcció va anar a càrrec d’en Jordi Voltas i ha estat interpretat en la seva totalitat per socis del Club Social la Xamba de Salut Mental Sabadell.

Durant el mes d’abril de 2012 varem presentar la iniciativa als nostres socis, amb la participació de la nostra presidenta, la coordinadora del Club i el director, el Sr. Jordi Voltas.

 Fem cine 1

Conscients que els nostres socis tenen motivacions i capacitats diferents, hem volgut amb aquest projecte,  donar cabuda a tothom, per la diversitat de feines que comporta i generar un autèntic treball de grup. Així, els socis del Club, van decidir quina feina volia fer cadascú. I es varen distribuir en diferents grups. (Guió, story board, actors, equip tècnic de rodatge, edició,etc.).

D’ aquesta manera hem aconseguit que sentin el projecte com a propi i que  s’hi impliquin d’acord amb les seves possibilitats. Tot això amb la col·laboració dels artistes compromesos i professionals, que de forma voluntària, van fer possible el projecte.

El tema no va ser un documental que tracti sobre  la malaltia o d’ells mateixos, sinó que va ser una pel·lícula de creació, realitzada pensant en el públic en general, en que l’argument són diferents històries curtes que, a partir de la lectura d’un llibre, el protagonista pot canviar el final.

El rodatge es va fer durant el mes de maig i juny de 2012 en diferents sessions i llocs, com la Rambla de Barcelona, la Biblioteca Pública ARÚS, on varem  sol·licitar diferents espais (Escala d’entrada, vestíbul, passadís, sala d’expositors, sala de lectura, sala de conferències, sala de música), per tal de fer el rodatge d’una seqüència del curtmetratge, també varem anar fins a Blanes, per fer les seqüències de la platja.)

Un cop rodat tot el material de la pel·lícula, es va digitalitzar (creació dels títols i crèdits, selecció de les músiques, edició,etc)

Fem cine 5Fem cine 4Fem cine 6Fem cine 3

 Comentaris d’alguns participants:

 Jesús Francisco Flores (actor)

Yo no tenía experiencia en cine y cortometraje: sólo cuando era pequeño, en obras de teatro, pero ha sido una buena experiencia para saber lo que pasa detrás y ante las cámaras.

 Plácida Romero (actriu)

Quería participar con los compañeros en algo que me gustaba y me he sentido muy importante y espe­cial. Una experiencia inolvidable.

 

Cristina Peláez (actriu)

Vaig fer cinema, una cosa que no havia fet mai i tenia molta curiositat per aprendre com es feia i com es realitzava la preparació de les escenes. Un nou món per a mi i una magnifica experiència, amb la companyia de nous amics molt agradables de conèixer.

Carles Peñarroya(càmera)

He volgut participar en el programa perquè les persones amb trastorn també podem aportar coses, missatges, etc a la societat i podem millorar-la. M’ha aportat benestar perquè m ha fet sentir útil.

Anna Cabeza (guionista)

Vam fer una primera reunió per generar una pluja d’idees de cara a fer una pel·lícula i, després d’uns moments de timidesa, tothom es va anar animant a fer aportacions. Va ser màgic: sentiments i vivències es van trans­formar en imatges, en petites històries. Estic molt contenta d’haver participat en un projecte tan interessant i sàviament conduït per en Jordi Voltas.

 Jordi Voltas (director)

És tant gratificant que quan acostis la mà, d’altres te l’agafin!

 Art a 4 Mans:

Amb l’objectiu de fer una promoció adequada i treure’n el màxim profit de l’activitat, varem incloure el projecte “Fem cine”, com a disciplina en la 2a edició del projecte “Art a 4 Mans”.

Amb l’experiència de la 1a edició, varem obrir el ventall de possibilitats artístiques on participar, ja que els interessos dels socis de La Xamba són molt amplis i volíem donar oportunitats a tothom.

 “Art a 4 Mans”, en totes les edicions, du a terme l’itinerància de l’exposició, el que representa que el curtmetratge l’ha visionat moltes persones.

 

A %d bloguers els agrada això: