PROTOCOL D’ ACTUACIÓ EN LES URGÈNCIES PSIQUIÀTRIQUES DE SABADELL

El passat 6 de març es va celebrar al Casal Pere Quart de Sabadell, la Taula Rodona INGRÉS INVOLUNTARI :Protocol d’ actuació en les urgències psiquiàtriques a Sabadell. Organitzada per l’ Associació Salut Mental Sabadell i emmarcada en el cicle: Recursos pel benestar i la seguretat en persones amb malaltia mental.

 A Sabadell es va elaborar el protocol d’urgències psiquiàtriques l’ any 2007. Allà es detallen els passos a seguir i els recursos disponibles i com contactar-los,  actualment aquest protocol, continua plenament vigent, excepte el telèfon que ara es el 112.  Per tal de donar-lo a conèixer i oferir a familiars i professionals interessats l´informació sobre que cal fer en aquesta situació i quins professionals intervenen, vem organitzat aquesta taula rodona amb la participació de tots els recursos susceptibles d’intervenir, i en quin moment del procés ho fan.

 Així van participar  un metge del CAP, (Dr Carmona),  una treballadora social del Taulí, (Esther Declara),  un metge psiquiatra,(DR. Acebillo), un membre del SEM, (Dr. Jaume Motos), dos representants del cos de Mossos d’ Esquadra,  ( Intendent Josep Guillot i sots inspector Vavier Fernández), una representant de la judicatura ( Glòria Pérez) , i un familiar que va  explicar la pròpia experiència. (Rosa Roure)

 Es va comentar, tal com explica el Protocol que hi ha dos models d’intervenció dues vies d’ actuació en funció de  si la persona que pateix una malaltia mental col·labora o no. Evidentment el recorregut  a fer i l’ actuació  dels diferents professionals que intervenen , és molt diferent d’un cas a l’ altre.

 En el cas que el malalt no col·labori,  és el metge i mai la família qui decideix l’ ingrés involuntari, amb la qual cosa es redueix  substancialment els sentiments de culpabilitat per part de la família i l’ angoixa.

 Tal i com va explicar l´Intendent  dels mossos la seva intervenció estarà supeditada a la decisió del SEM, i sempre actuaran per protegir el malat. Per tant és el SEM qui els ha de trucar , en el moment que observen que cal protegir el malat.

 La responsabilitat de la judicatura, es que es respecti la llibertat i la dignitat del malat, per tant  la seva intervenció es per garantir aquests drets fonamentals de la persona, tant en el moment de l´ingrès com durant l´estada a l´hospital i  només quan el malat no té la capacitat de decidir per ell mateix.

 Protocol d’ Actuació Urgències Psiquiàtriques

20130306_190722

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: